Bæredygtighed igen på radaren hos ejendomsaktører

For 10. år i træk har EDC Erhverv Poul Erik Bech gennemført en stor forventningsundersøgelse om ejendomsaktørernes forventninger til erhvervsejendomme i det kommende år. Generelt er forventningerne til 2025 noget mere positive end de foregående to års undersøgelser med både forventninger om stigende markedspriser og en positiv økonomisk udvikling. Og så tyder noget på, at bæredygtighed igen er et tema i ejendomsbranchen efter at være stagneret ved sidste års undersøgelse.

I 10 år har EDC Erhverv Poul Erik Bech gennemført deres forventningsundersøgelse, der har vokset sig større og større, og i dag er branchens største og mest omfattende markedsundersøgelse for erhvervsejendomme. Undersøgelsen løfter sløret for ejendomsaktørernes forventninger til erhvervsejendomsmarkedet det kommende år. I år er der skruet op for forventningerne til næste år, bl.a. med forventninger om højere markeds- og lejepriser samt stor tiltro til, at renten vil falde yderligere i 2025.

Joseph Alberti, Head of Research hos EDC Poul Erik Bech, siger: ”Vi slår deltagerrekord i år, da knap 1.800 respondenter denne gang har deltaget i vores forventningsundersøgelse. Generelt er der langt større optimisme at spore blandt de mange respondenter. Sammenlignet med sidste år, hvor der hang mere mørke skyer over erhvervsejendomsmarkedet, er der en del større tiltro til erhvervsejendomsmarkedet i 2025.”

Bæredygtighed på højeste niveau nogensinde
De sidste 4 år har ESG og bæredygtighed været en fast del af forventningsundersøgelsen, og efter en stigende interesse for området i de første par år, skete der et fald i forventningerne til i år. Men nu er der mere fokus på ESG og bæredygtighed fra ejendomsaktørernes side, og noget tyder på, at det kommer til fylde en del i 2025.

”Bæredygtighed har oplevet et opsving i forventningerne til 2025. I forventningerne til 2024 var der en lille nedgang, hvilket var en smule overraskende. Det skyldes nok, at året bar præg af generelle udfordringer for rigtig mange i branchen med høje renter, inflation, byggepriser, så derfor har bæredygtighed nok fyldt mindre ved sidste års undersøgelse. Men nu blæser der mere positive vinde over markedet og tyder det på, at det smitter af på ejendomsaktørernes villighed til bæredygtighed, der fortsat er et vigtigt emne i bygge- og ejendomsbranchen,” siger Joseph Alberti og fortsætter:

”I år er bæredygtighed faktisk på det højeste niveau i de fire år, vi har haft det med i vores undersøgelse. Af investorerne er der 63%, der har svaret at bæredygtighed er en del af deres investeringsstrategi, hvilket er en stigning på 10%-point i forhold til sidste års undersøgelse, som dog også var faldet fra forventningerne til 2023. Fra lejers synspunkt har 30% en politik om, at bæredygtighed skal prioriteres ved valg af lokaler, hvilket er en stigning på 11%-point fra forventningerne til 2024.”

Helle Nielsen Ziersen, Head of EDC International Poul Erik Bech, der dagligt arbejder med danske og internationale virksomheder, og som for nylig har taget en mini-MBA i bæredygtighed, fortæller: ”For os er det ikke overraskende, at flere og flere virksomheder har forstået alvoren af ESG og bæredygtighed. Det er en bølge, der startede for nogle år siden efterhånden, og derfor har vi hos EDC Poul Erik Bech bl.a. oprettet et ESG-udvalg, som udover at se på vores egen tilgang, også arbejder på, at vi er klædt bedre på til at rådgive vores kunder om bl.a. at tænke ESG og bæredygtighed ind i både nye og eksisterende ejendomme.”

Villighed betaler sig for både ejer og lejer
I dette års forventningsundersøgelse er der også sket stigning i andelen, der er villige til at betale mere for en bæredygtighed ejendom. I forventningsundersøgelserne 2022-2024 har 57-58% svaret, at de er villige til at betale mere for en bæredygtig ejendom, hvor beliggenhed, stand og cash flow er det samme. Det tal er steget til 64% i forventningerne til 2025.

Helle Nielsen Ziersen siger: ”ESG og bæredygtighed har allerede været et tema for de store internationale virksomheder i et godt stykke tid, og efterhånden ruller snebolden sig større, og flere og flere virksomheder kommer med på bæredygtighedsvognen. Hopper du ikke med på vognen, risikerer ejendommen at blive et ”stranded asset”, som er sværere at sælge, sværere at udleje og sværere at hente finansiering på. Omvendt er der mulighed for bedre lån, nemmere udlejning og bedre priser, når ejendommen en dag skal sælges. Derfor er det positivt, at der er flere og flere, der er villige til at betale for bæredygtighed.”

”Fra lejers perspektiv er 59% villige til at betale mere for, at deres lejemål er bæredygtigt. 10% af dem er sågar villige til at betale mere end 10% mere for bæredygtige lejemål, hvilket er en stigning på 3%-point ift. sidste års undersøgelse. Flere virksomheder er og bliver underlagt rapportering om deres ESG-indsats, så derfor kan der også være goodwill at hente for lejer, hvis deres lejemål er certificerede og har et lavt CO2-aftryk,” påpeger Helle Nielsen Ziersen.

Kontorejendomme fører an i bæredygtighedskapløbet
Der er særligt et ejendomssegment, der skiller sig ud i forventningerne til bæredygtighed i 2025 og det er kontorejendomme. Der er 85% der tror, at kontorejendomme i nogen eller høj grad bliver mindre salgbare pga. lave ESG-nøgletal, mens tallet er lavere inden for både boligudlejningsejendomme, industri- og logistikejendomme og detailejendomme, henholdsvis 72%, 79% og 76%.

Thor Heltborg, direktør for Koncernkunder hos EDC Erhverv Poul Erik Bech, siger: ”Kontorejendomme udmærker sig ift. de øvrige ejendomssegmenter i vores forventningsundersøgelse om bæredygtighed. Der er 40%, der har svaret ja til, at de har en politik om bæredygtighed, når de skal vælge kontorejendom. Til sammenligning er der kun 30% og 25% inden for henholdsvis detailejendomme og industriejendomme, så kontorejendomme fører an på bæredygtighed. Der er ingen tvivl om, at de andre ejendomstyper også kommer med. Se bare på industriejendomme, hvor 41% har overvejet en politik om bæredygtighed.”

”De største virksomheder er allerede hoppet med på bølgen, hvad angår bæredygtighed, så næste skridt er de mindre og mellemstore virksomheder, der også skal tænke det ind, når de fx skal flytte til et nyt kontor fremadrettet. Derfor tror vi også, at det her kun er begyndelse, og at vi fremadrettet vil se flere og flere, der prioriterer bæredygtighed i deres ejendomme, uanset ejendomstype.”

Læs forventningsundersøgelsen her og hold dig opdateret på det lokale investeringsmarked med City Fact.

Joseph Alberti

Head of Research
Telefon: 58587467
Mobil: 51150140
E-mail: joal@edc.dk

Helle Nielsen Ziersen

Partner, Director, Head of International Relations, MRICS, MDE
Telefon: 58588717
Mobil: 40999946
E-mail: hni@edc.dk

Thor Heltborg

Direktør, Koncernkunder
Telefon: 58588766
Mobil: 24214786
E-mail: the@edc.dk