Under coronakrisen har vi brugt vores bolig mere, end vi før har været vant til, og for nogle er hjemmet blevet forvandlet til både arbejdsplads, klasseværelse og fitnesscenter. Selvom vi nu er godt på vej mod en mere almindelig hverdag, hvor vi bevæger os mere uden for hjemmets fire vægge, har krisen skabt nye behov og krav til boligen. Projektchef Bjørn Gervø, der snart kan fejre 25-års jubilæum i EDC Poul Erik Bech, fortæller:
“Mange har fået smag for at arbejde hjemme, og samtidig har de set nødvendigheden i at have gode arbejdsforhold, selvom man er på hjemmefra. Det har ført til, at en del prioriterer en hjemmearbejdsplads som en mere eller mindre permanent del af deres hjem, og det vil nok også afspejle sig i danskernes boligjagt, hvor en god hjemmearbejdsplads vil komme på ønskelisten.”
Ønsket om en god hjemmearbejdsplads har også været afsættet i mange hjemmeprojekter under corona. En ny undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Videncentret Bolius og Realdania viser, at hver anden dansker har sat gang i ombygninger af deres bolig som direkte følge af coronakrisen, og blandt de danskere, der har foretaget ændringer af deres bolig, er hjemmearbejdspladsen det tiltag, flest har foretaget.
Opdeling af arbejds- og privatliv i boligen
Som bekendt skaber projektudviklere boliger, der understøtter folks livsførelse, og derfor former det voksende ønske om hjemmearbejde også udviklingen af nye boligprojekter. Projektchef Bjørn Gervø siger:
“Coronakrisen har påvirket den måde vi bor, arbejder og lever på, og det sætter naturligvis et aftryk, når nye boligprojekter udvikles. Kontorpladsen ved spisebordet har for mange fungeret fint for en stund, men som de fleste nok har erfaret, er det en god idé at markere overgangen til og fra arbejde, så det bliver nemmere at holde fri, når du har fri, og arbejde, når du er på arbejde. Denne opdeling af arbejds- og privatlivet i boligen har projektudviklere og arkitekter et stort fokus på i de nye byggerier, som er på tegnebrættet, og på ganske få kvadratmeter formår de at skabe optimale rammer for hjemmearbejde.”
“Vi samarbejder fx med et arkitektfirma om et nyt stort projekt, hvor vi har drøftet indretningen i forhold til at imødekomme beboernes behov for hjemmekontor. Det udmønter sig snart i veldisponerede 2-3-værelses lejligheder med fleksible løsninger, hvor arbejdsstationen er i forlængelse af entreen og længst væk fra boligernes køkken/alrum, da det er her, det meste af hjemmets aktiviteter ofte foregår. Lys og ro er vigtigt for et godt arbejdsmiljø, og derfor kommer der et vindue ved arbejdspladsen, og der bliver mulighed for at få en skydedør, så man kan lukke sig inde og koncentrere sig. Jeg glæder mig til at kunne løfte sløret i den kommende tid for projektet, da vi har en klar forventning om, at de nye lejligheder vil tiltale mange.”
Innovativt fælleshus med kontorpladser
Hos EDC Projekt Poul Erik Bech har man også lagt hovederne i blød for at skabe gode rammer for hjemmearbejde, og det får kommende beboere i Hornslet tæt på Aarhus snart glæde af. Tonny Broberg, projektchef i EDC Projekt Poul Erik Bech Aarhus, fortæller:
“Vi blev kontaktet af udvikler JS Group, som ønskede at inddrage os i projekteringen af et helt nyt projekt kaldet Møllestedet. En af vores opgaver har været at komme med idéer til, hvordan man kan sikre, at fælleshuset også bliver brugt i hverdagene. Mange beboere ønsker nemlig at have et fælleshus med mulighed for at lave mad, holde fester og andre forskellige sociale aktiviteter, men udfordringen er, at driften af fælleshusene kan belaste økonomien for beboerne, da de ofte står tomme mandag til fredag.”
“Vi er kommet frem til en udformning af fælleshuset, hvor vi forventer, at der vil være liv både i hverdagene og weekenderne. De fremtidige beboere får adgang til fleksible hjemmearbejdspladser, så de slipper for transporttiden til arbejdet, men samtidig kan have et sted uden forstyrrelser og bibeholde en tydelig grænse mellem hjem og arbejde. Der kommer til at være alt, man behøver, med kaffemaskine, internet, mødefaciliteter og endda gæsteværelser, som man kan benytte mod en mindre dagsleje. På den måde får beboerne glæde af lækre faciliteter, og anvendelsen af fælleshuset kommer til at holde udgifterne nede. Derudover vil der selvfølgelig stadig være et festlokale, som skaber liv i weekenderne.”