På Banegårdspladsen 4 i det absolutte centrum af Aarhus har Restaurant Nögen siden marts 2022 serveret sine gæster alverdens madoplevelser lavet af råvarer, der af den ene eller anden årsag ellers ville blive smidt ud. Restaurantens vision er, at 80% af alt det, gæsterne får serveret, er råvarer som er frasorteret eller lign. Lige nu er det ca. 50-60% af maden, der serveres med råvarer, som ellers ville være blevet kasseret. Indehaver af Restaurant Nögen, Frederik Nørgaard, siger:
”Hele ideen er at mindske madspild. Det er også derfor vi hedder Nögen, vi har ikke et menukort, og kunderne ved ikke, hvad de får. Mange af vores råvareleveringer er fx frasorterede grøntsager eller sjove kødudskæringer, så mængderne kan variere. Det kan ske, at der fx ikke er gulerødder nok til, at alle gæsterne kan få. Så vi må være kreative, men vores gæster får også noget nyt og anderledes, hver gang de sætter sig ved et bord hos os. Det er en unik oplevelse, vi tilbyder dem.”
”Hele ideen begyndte, dengang jeg havde Madpartner i Vejle. Jeg ville gerne lave et bæredygtigt madkoncept med fokus på at formindske madspild. Og det har vist sig at være en god ide. Kunderne elsker det. Vi har eksisteret i to måneder nu, men i den her uge alene har vi kørt 350 kuverter, og kunderne siger, at det er en god og sjov madoplevelse. Vi kan høre, at de synes om at tage ud at spise og gøre noget godt for miljø og madspild på samme tid,” siger han.
De rette lokaler
På Banegårdspladsen 4 i Aarhus er Nögen flyttet ind i en fuldt udstyret restaurant på i alt 280 m², hvor der er plads til mellem 80-85 siddende gæster indendørs og 24 siddende gæster på udearealet. Frederik Nørgaard så fra første øjekast et stort potentiale i lokalerne:
”Jeg havde i første omgang kig på et lokale nede ved åen i Aarhus. Her fik jeg i første omgang kontakt til Frank Heskjær fra EDC Erhverv Poul Erik Bech, der godt kunne mærke, at det ikke lige var sagen. Han henviste til lokalet på Banegårdspladsen, hvor jeg virkelig kunne se potentialet fra dag ét. Restauranten stod klar med alt relevant inventar, så det var rimelig plug & play fra begyndelsen. Dertil har vi renoveret og opgraderet en smule undervejs, hvor vi fx har pyntet med 100% bæredygtig kork og flyttet og optimeret her og der. Det er supergode lokaler, som vi er glade for, og Restaurant Nögen er kommet for at blive.”
Frank Heskjær, Head of Retail & Office i EDC Poul Erik Bech, har formidlet udlejningen af det attraktivt beliggende restaurantlokale. ”Med en eftertragtet placering på Banegårdspladsen centralt i Aarhus, siger det sig selv, at synligheden og antallet af forbipasserende er helt i top. Tæt på ejendommen er der ligeledes gode parkeringsmuligheder og nær beliggenhed til kollektiv trafik og Banegården, hvilket gør det let for alle typer gæster at besøge restauranten. Det er et detaillokale af høj kvalitet. Det er et æstetisk og moderne lokale, der er renoveret indenfor de sidste 5 år og indeholder tidssvarende belysning, flotte betongulve og har en god og rummelig loftshøjde. Der er desuden gode opbevarings- og lagermuligheder i kælderen, så det er en ejendom i absolut topklasse, Restaurant Nögen er flyttet ind i.”
Samarbejde bærer frasorteret frugt
Nögen tilbyder en frokostmenu, der koster 189 kr., en aftenmenu med syv serveringer til 289 kr., mens ti serveringer står til 359 kr. Et prisleje, der er muligt pga. den lave køkkenavance. Frederik Nørgaard anser samarbejdet med EDC Poul Erik Bech som en vigtig del i, at restauranten blev en realitet:
”Jeg har haft et supergodt samarbejde med EDC Poul Erik Bech og Frank Heskjær især. Det er på mange måder hans fortjeneste, at jeg har fået gang i det her. Han og resten af EDC har været på min side igennem hele forløbet og især i forhandlingsprocessen. Det har været et godt samarbejde, som jeg har været meget glad for,” siger Frederik Nørgaard.
Frank Heskjær siger: ”Vi er glade for at have bistået Nögen med en god lejeaftale i lokaler, der passer godt til dem. Det er et madkoncept lige i tidsånden med fokus på bæredygtighed og mindre madspild. Jeg har allerede været forbi for at spise, og det er et virkelig spændende og anderledes koncept og maden var fantastisk. Vi ønsker dem held og lykke i fremtiden, og håber de vil servere lækker bæredygtig mad fra lokalerne i mange år frem.”