Nordjyske butikker har laveste tomgang i 11 år

De nordjyske kommuner har færrest udbudte butikslokaler siden 2010, viser nye tal fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk. En enkelt by i Nordjylland døjer dog med fraflyttede lejemål, mens Aalborg har markant lavest tomgang blandt de største byer – det kan betyde højere leje på et tidspunkt, påpeger partner i EDC Erhverv Poul Erik Bech Aalborg.

Trods et langvarigt coronaforløb og fremgang for nethandel er udbuddet eller tomgangen af lokaler til butikker, spisesteder og takeaway rekordlav i Aalborg og de 10 øvrige kommuner i Nordjylland. Det viser tal fra landets største portal for erhvervslokaler Ejendomstorvet.dk.

I begyndelsen af 2021 faldt udbuddet af butikslokaler i Nordjylland ned under landsgennemsnittet. Siden er udbuddet faldet med næsten 20.000 m2 og ligger i slutningen af 2021 på ca. 58.000 m2 svarende til 2,6% af de samlede butiksarealer i Nordjylland. Ikke siden 2010 er der registreret så lave procenter.

På landsplan er knap 1.400 lokaler til butikker, cafeer, spisesteder og takeaway udbudt til leje eller salg via Ejendomstorvet.dk lige nu. 169 af dem ligger i Nordjylland – flest i Aalborg med 51, derefter følger Frederikshavn Kommune med 49 og Hjørring med 31 udbudte lokaler. I de øvrige otte kommuner er udbuddet 8 lokaler og nedefter – i Rebild er fx kun et eneste lejemål udbudt i øjeblikket.

Martin Brasholt Mikkelsen, partner i EDC Erhverv Poul Erik Bech Aalborg, siger: ”Frederikshavn med de store færgeruter er udfordret af, at der under coronaforløbet har manglet svenske og norske gæster på strøggaderne. Aalborg nyder derimod godt af stigende indbyggertal, opsparet forbrugslyst og det opsving, som præger dansk økonomi. Mens det kan være lidt svært i sidegaderne, er der rift om de gode lokaler på de store strøg: Siden sommerferien har vi haft fem udlejninger alene på Bispensgade, og ved et af lejemålene ville tre virksomheder overtage lokalerne – det er nogle år siden, vi prøvede det sidst.”

Aalborg er en attraktiv by

Udbuddet af butikslokaler i Aalborg er faldet til blot 1,4%, mens Aarhus ligger på 2,6%, København 3,5% og Odense 4,5% ifølge Ejendomstorvet.dk.

”Aalborg er Danmarks fjerdestørste by med næsten 140.000 indbyggere. Byen er i hastig udvikling og har i nyere tid gjort meget for at skabe en mere moderne bystruktur. Der har været et øget fokus på at forbedre byoplevelsen gennem en række tiltag for byforbedring, som gør Aalborg til en endnu mere attraktiv by – også som forretningsdrivende,” siger Martin Brasholt Mikkelsen, der ikke vil udelukke at lejeniveauerne i Aalborg kan ændre sig på sigt.

En del større kæder har benyttet turbulensen under coronaforløbet til at finde lokaler med bedre beliggenhed og indretning. Desuden har flere netvirksomheder valgt at supplere med fysiske butikker. Kommunerne i Nordjylland har samlet knap 2,3 mio. butiks-m2 – eller lidt over 12% af landets totale areal til detailhandel og spisesteder.

Martin Brasholt Mikkelsen

Partner, ejendomsmægler, MDE
Telefon: 58587576
Mobil: 20671250
E-mail: mbm@edc.dk