Det var nærmest et tilfælde, der gjorde at Lau Gram Brahl endte med at overtage Lyngkroen i efteråret 2011. Siden har kroen gennemgået en omfattende renovering og en truende konkurs i begyndelsen af 2011 er blevet vendt. Nu fremstår kroen utrolig velholdt og veldrevet, hvilket betyder, at Lyngkroen igen er en del af det danske kro-landkort, som tilfældet var ved kroens spæde start i 1795, hvor stedet havde kongeligt privilegium. Men alting har en ende og derfor er Lyngkroen nu sat til salg, fortæller Lau Gram Brahl:
“Jeg har selv stået i lære og er uddannet kok fra kroen i 1990 og har holdt min konfirmationsfest på kroen, så jeg kender kroen ud og ind. Jeg kørte forbi kroen i 2011 for at sælge kød, men der stod et ‘solgt’-skilt ude foran og jeg ringede til nummeret for at sælge kød til den nye ejer. Det viste sig, at kroen ikke var solgt alligevel og efter lidt overvejelser og sparring med en advokat-ven, besluttede jeg mig for at købe stedet.”
“Siden har jeg løbende renoveret kroen med nyt stråtag, nye vinduer, nyt køkken, ny el og nye muligheder for opbevaring af madvarer. Jeg har malet facaden hvid og fældet et stort træ ude foran, som ikke var så populært i starten, men en nødvendighed. I 2018 udbyggede jeg med Havestuen, hvor der er plads til 65 spisende gæster. Det har åbnet op for, at busselskaber kan arrangere ture, hvor de lægger vejen forbi os.”
“Da jeg købte stedet i sin tid, lovede jeg mig selv, at jeg ville drive stedet i 10 år. Det er en hård branche og kræver benhårdt arbejde hver dag. Nu er der gået 12 år og selvom det efterhånden er mit livsværk, så er jeg også nødt til at tænke på mig selv og mit helbred. Det er ikke fordi, at har jeg mistet gejsten eller økonomien er dårlig,” fastslår Lau Gram Brahl, der vil drive kroen videre, indtil den rette køber melder sig på banen.
Feriehuse i to plan
Selvom det efterhånden er blevet et livsværk for Lau Gram Brahl, så er han åben for, at der sker helt nye ting på matriklen. Bl.a. har han allerede undersøgt muligheden for alternative projekter, fortæller han:
“Både kroen og beliggenheden giver et hav af muligheder. Der er både mulighed for at drive kroen videre eller som investeringsprojekt med en ny forpagter til at styre hverdagen. En helt tredje mulighed er at opføre op til otte ferielejligheder fordelt på to plan. Jeg har været i dialog med Odsherred Kommune, og de er positivt stemte overfor muligheden for at jævne kroen til jorden og etablere ferieboliger.”
Dansk turisme boomer
Området omkring Lyngkroen er et populært feriemål for både danske og udenlandske turister. Kommunen er den kommune på landsplan, hvor der ligger flest sommerhuse. Det vidner også om, at området er ideelt til turister.
Mikkel Emil Valeur, erhvervsrådgiver hos EDC Erhverv Poul Erik Bech Roskilde, der skal formidle salget af den historiske kro, fortæller: “Vi oplever en stigning i antallet af hoteller, kroer, feriecentre og campingpladser, vi får til salg i hele landet. Dansk turisme oplever et boom efter Corona og der har aldrig været så mange overnatninger i Danmark, som tilfældet var i 2023. Derfor har vi også oprettet en dedikeret gruppe, som skal sikre en endnu mere struktureret rådgivnings- og salgsproces inden for området.”
“Selvom Lyngkroen ikke tilbyder overnatningsmuligheder, falder den stadig inden for samme kategori. Beliggenheden i Odsherred er blandt de mest populære blandt turister, og det gør beliggenheden helt ideel til enten at drive kroen videre eller etablere nye ferielejligheder. Det er kun fantasien, der sætter grænser. Vi glæder os til at formidle salget af Lyngkroen og hjælpe Lau Gram Brahl godt videre,” siger Mikkel Emil Valeur.