“Pludselig kom coronaen med nedlukningen og restriktioner. Men tingene åbnede jo igen, og siden maj har jeg aldrig haft så travlt med udlejninger i de fem år, jeg har været i EDC Erhverv Poul Erik Bech. Der er også mange opsigelser, men butikkerne bliver udlejet igen, og mod slutningen af året havde vi svært ved at finde lokaler til de pop up-butikker, der ville åbne op til julesalget,” påpeger Frank Heskjær, der selv har en fortid i flere detailvirksomheder.
I hans øjne er der en tendens til, at fx medierne fokuserer på de negative historier, selv om der også sker meget positivt i detailhandlen.
”Vi hører, at detaillokaler har en historisk høj tomgang, og den steg da også en anelse i begyndelsen af 2020, men butiksledigheden er mindre end hidtil vurderet. Overordnet set har niveauet faktisk været nogenlunde det samme siden 2012. Tomgangen er meget beskeden i Aarhus og især i Aalborg. Den ligger lidt højere i København, men her er lejeniveauerne kommet meget højt op, og så mangler hovedstadens butikker og spisesteder jo en masse turister i øjeblikket.”
Frank Heskjær opremser, at byggemarkeder og malervarebutikker havde kronede dage i 2020, ligesom butikker med outdoor-grej nyder godt af, at danskerne færdes meget mere i den hjemlige natur, nu da de ikke kan rejse ud.
At Jysk har meldt om rekordregnskab, Coop vil investere massivt i at modernisere butikker, lavpriskæden Normal vil åbne 50 nye butikker, og Meny vil bruge en halv milliard kroner de næste tre-fire år på at modernisere supermarkeder og åbne nye. Og at detailhandels-eksperterne i Retail Institute Scandinavia forudser vækst i antallet af dagligvarebutikker frem mod 2030.
Med andre ord er der stadig mange muligheder for udlejere af butikslokaler, og detailchefen i EDC Erhverv mener, at det slet ikke er gået så galt for detailhandlen, som mange frygtede i marts. Dengang talte selv store kæder om, at de ikke kunne betale husleje, men opgørelser fra udlejere i erhvervsorganisationen EjendomDanmark har vist, at det reelt var begrænset, hvad der blev givet af henstand eller rabat på lejen.
Der er dog især ét område, hvor Frank Heskjær trods mange år inden for detailhandel er spændt på udviklingen i 2021:
”Restauranter og spisesteder har haft det hårdt med perioder med nedlukning og restriktioner, selvom der har været flere hjælpepakker, og selvom mange har været dygtige til fx at etablere takeaway-salg. Men vi er i EDC usikre på, om vi har til gode at se bagsiden af medaljen, når den udskudte moms og skat skal betales. Samtidigt er julemåneden traditionelt også en af de mest indbringende for spisestederne, så i og med at 9 ud af 10 julefrokoster er aflyst og spisestederne lukket, så vi må håbe, at mange vil støtte op med at købe take away og indhente noget af det forsømte når der åbnes op igen.”
Frank Heskjær vurderer, at lejen i mange butikslokaler kan være under pres bl.a. på grund af detailsektorens udfordringer med ikke mindst nethandel.
”Her virker det som om, at lejer og udlejer er indforstået på at tage en fornuftig dialog, og det, tror jeg, vil præge 2021. Udlejerne er i høj grad indstillede på, at de har interesse i at fastholde og hjælpe lejerne ved fx at optimere lokalerne – det kan handle om bedre adgangsforhold, om bedre og større udstillingsmuligheder ud mod gaden og om bedre indretning med større salgsareal.”
Han vurderer samtidig, at i det omfang, der lukker butikker eller spisesteder i kølvandet på coronakrisen, så står store kæder og andre stærke spillere klar til at se på mulighederne for at sikre sig nye eller bedre beliggende lokaler.
Vil du blive opdateret på detailmarkedet? Hent DetailFokus her