”For et halvt år siden var udbuddet af lagerlokaler i de 11 østjyske kommuner det laveste, vi nogensinde havde registreret i de næsten 20 år, vi har ejendomsdata for. Dengang var 173.000 m2 udbudt til leje eller salg, men siden er udbuddet faldet med yderligere en tredjedel til knap 111.000 m2 – et dyk på 60% på halvandet år. For at sætte tingene i perspektiv var udbuddet i 2011, i kølvandet på finanskrisen, oppe at runde 1 million m2,” siger Jakob Wegener, adm. direktør i Ejendomstorvet.dk.
Ejendomstorvet.dk har lige nu et udbud på lidt over 8.200 lejemål og ejendomme over hele landet, heraf præcis 952 lokaler til lager og logistik. Af dem ligger 146 i Østjylland, flest i Aarhus Kommune med 56. Derefter følger Randers med 22 lokaler, Horsens med 18, Silkeborg med 13 og Hedensted med 10 lokaler, så der er ikke meget at vælge imellem.
Ifølge Mads Bjerrum Christensen, Industrichef i EDC Erhverv Poul Erik Bech Aarhus, er det økonomiske opsving med lav arbejdsløshed én af forklaringerne på, at virksomhederne river ledige lokaler ned fra hylderne. En anden forklaring er, at virksomheder prøver at værne sig mod forsinkelser i de internationale forsyningskæder, hvilket presser dem til at finde mere lagerplads.
”Der har længe været stor efterspørgsel på erhvervsjord og lokaler her i området, og trods den økonomiske usikkerhed med krigen i Ukraine samt stigninger i både rente og inflation er markedet ikke gået i stå. Der er ikke blevet bygget tilstrækkeligt, og efter corona har en del virksomheder villet sikre sig mere lagerplads, fordi de har oplevet, at varer sad fast i udlandet. Både branchemæssigt og kommunemæssigt er efterspørgslen bred, men der er størst interesse for at ligge tæt på motorvejene,” siger Mads Bjerrum Christensen, industrichef hos EDC Erhverv Poul Erik Bech Aarhus.
Han tilføjer, at Aarhus og det resterende Østjylland nyder godt af, at virksomhederne gerne vil have let adgang til arbejdskraft – selvom andre dele af landet har lokaler med lavere lejeniveauer.
Yderligere en forklaring på de få ledige lokaler er e-handel, hvis popularitet steg under coronapandemien. Mads Bjerrum Christensen siger: ”Under coronakrisen så vi en markant stigning i nethandlen, der gav en øget efterspørgsel på lager- og logistiklokaler i hele Østjylland. Markedet har længe været præget af en større efterspørgsel end udbud af ledige m2. Den tendens vil formentlig fortsætte lidt endnu, selvom corona efterhånden er et overstået kapitel. Det til trods for, at der fortsat bygges nyt i Østjylland.”
Det aktuelle udbud i Østjylland svarer til blot 0,9% af de samlede arealer i området. Det er samtidig en af de laveste procenter i landet og under landsgennemsnittet på 1,4%.