For sjette år i træk har EDC Erhverv Poul Erik Bech gennemført en stor forventningsanalyse blandt virksomheder og investorer, og endnu engang har over 1.200 svaret. Det glæder Head of Research, Joseph Alberti, som har gransket de mange svar.
”Vi er glade for, at så mange har brugt tid på at besvare vores spørgsmål. Da svarene kommer fra hele landet og fra mange brancher og forskellig størrelse af virksomheder, så får vi et solidt billede af, hvordan ejendomsbranchen og virksomheder ser på udsigterne for 2021. Nogle af svarene bekræfter vores egne vurderinger, mens andre svar har overrasket os,” siger Joseph Alberti.
Først og fremmest har mange investorer fortsat lyst til at købe ejendomme. 49% forventer at investere mere end i 2020, mens godt hver fjerde venter at foretage investeringer på samme niveau. Blot 24% vil skrue ned.
”Det overrasker os ikke, at langt de fleste vil investere på samme niveau eller ligefrem øge investeringerne. Men forskellen er historisk høj på det såkaldte ”yield gap”, eller det afkast, ejendomme kan give, og den rente, de kan fi nansieres til. Og inden for nogle segmenter er afkastet på danske ejendomme højere end i nabolande som Sverige og Norge. Det gælder fx for logistikejendomme, selv om afkastene herhjemme er blevet lidt mindre i takt med en stor investorinteresse,” siger Joseph Alberti.
Til gengæld er analysechefen overrasket over svarene på et nyt spørgsmål i årets undersøgelse – nemlig om, hvor vigtige certifi kater om bæredygtighed, fx DGNB, er for investorerne. I alt 65% lægger vægt på, at ejendomme har et grønt stempel, og for 8% er det endda meget vigtigt. ”Det tyder på, at bæredygtighed for alvor er kommet på dagsordenen. Inden for kontor lægger tre ud af fi re investorer vægt på et grønt certifi kat. Bæredygtige lokaler kan både sikre højere leje og lavere driftsudgifter, og så er risikoen for tomgang formentlig mindre, fordi fl ere og fl ere virksomheder har en grøn profi l, og det kan spille ind, når de har flytteplaner og leder efter nye lokaler. Vores undersøgelse viser, at det især er de store spillere på markedet, der går forrest og viser vejen, og det er jo positivt for udviklingen, så ejendomsbranchen kan være med til at nedsætte Co2-forbruget. Bygninger står for 40% af Co2-udledningen, så der skal store ændringer til at opfylde regeringens ambitiøse målsætninger,” påpeger Joseph Alberti.
Blandt investorerne tror 27%, at kontorejendomme vil stige i værdi – mod 19% for et år siden. Halvdelen tror på uændrede priser, mens lige godt hver femte forudser lavere priser i løbet af 2021. Her er Head of Research, Joseph Alberti, en kende mindre optimistisk.
”Vores vurdering er, at mange virksomheder nok får brug for mindre plads på grund af mere hjemmearbejde. Arbejder man bare hjemme en enkelt dag om ugen, svarer det jo til 20% mindre behov for kapacitet, givet at virksomhederne benytter fl eksible pladser. Den lange tid med corona har vænnet mange ansatte til hjemmearbejde, som især er interessant for medarbejdere, der bruger lang tid på at pendle,” siger Joseph Alberti.
Derimod kan især lager- og logistikejendomme nyde godt af coronaen, som har øget nethandlen. Fx har perioder med nedlukning og lukkede butikscentre – og måske også maskekrav – fået flere til at handle over nettet. Hver tredje investor øjner højere priser inden for dette segment, mens 52% forventer stabile ejendomspriser.
Detaillokaler kan til gengæld blive ramt, fordi mange butikker, spisesteder og klinikker måtte lukke i perioder, og fordi e-handlen er blevet forstærket. 42% af investorerne forudser da også faldende priser hér, men hver sjette tror på højere priser – måske i forventning om, at bunden er nået.
I forventningsanalysen spår 80% stort set uændret rente i forhold til 2020. 10% venter lavere rente, mens 11% forventer højere renteniveauer. Samtidig vurderer knap fire ud af ti – eller næsten dobbelt så mange som i 2019 – at det bliver sværere at låne til investeringer i mursten. Begge vurderinger kan analysechef Joseph Alberti tilslutte sig:
”I EDC Erhverv forventer vi heller ikke større ændringer i renten, og det lave renteniveau gør generelt ejendomsinvesteringer ganske interessante. Vi fornemmer dog, at nogen kan have lidt sværere ved at få finansiering på helt samme vilkår som før. Realkreditselskaberne er blevet mere forsigtige og kræver måske mere sikkerhed, forlanger lidt højere bidragssats eller vurderer en ejendom lavere, end den er handlet til, så belåningsgraden bliver lavere.”
Læs hele vores forventningsundersøgelse her