Teknologi er nøglen til fremtidens arbejde i takt med øget fleksibilitet

Der er sket en ændring i arbejdsvaner og ikke mindst arbejdslokationer. Hybridarbejde er blevet langt mere udbredt, hvilket stiller større krav til virksomhedernes kontorer. Særligt teknologi og innovation er rangerer højt på fremtidens arbejdsplads. Det viser en ny undersøgelse om fremtidens arbejde, som en af verdens største ejendomsmæglervirksomheder, Jones Lang LaSalle (JLL), lavet. Denne rapport følger efter en global rapport fra 2018 samt den skandinaviske rapport som JLL/ Akershus Eiendom og EDC International udarbejdede i starten af 2022.

Jones Lang LaSalle (JLL), har udgivet rapporten “The Future of Work Survey 2022: Five critical challenges ahead for real estate”, hvor 1.100 strategiske beslutningstagere i virksomheder over hele kloden har svaret på undersøgelsen. Helle Nielsen Ziersen, Head of EDC International Poul Erik Bech, siger:

”Der er sket enormt meget i de sidste par år, når man taler om arbejde. Arbejdet er blevet meget mere dynamisk og fleksibelt, teknologier til at understøtte det digitale arbejde og onlinemøder er eksploderet, der investeres mere og mere på at styrke miljø, bæredygtighed og de sociale forhold på arbejdspladsen. Derfor er det heller ingen hemmelighed, at virksomhederne tænker i andre baner end tidligere.”

Hvordan håndteres fleksibilitet?
Det korte svar er teknologi. Den mere hybride arbejdsform har gjort hverdagen langt mere fleksibel end tidligere, hvilket stiller højere grad til virksomhedernes teknologiske løsninger. Helle Nielsen Ziersen siger:

”En investering i teknologi er nøglen til at øge virksomheders produktivitet. Først og fremmest handler det om, at alle har adgang til ordentligt bærbart udstyr, så de kan arbejde uanset, hvor de befinder sig. Dernæst er det væsentligt at have en digital infrastruktur, der sikrer at data sendes sikkert, hurtigt og smidigt fra A til B, når du ønsker det. Endelig så kræver det selvfølgelig, at man har adgang til de rigtige digitale programmer. De rette programmer omfatter både generelle kommunikationsværktøjer, men også branchespecifikke løsninger.”

Hybridarbejde stiller større krav til kontoret
Det kan virke ulogisk, men faktisk stiller den større fleksibilitet endnu større krav til kontorerne. En af nøglebudskaberne i JLL’s undersøgelse er, at investering i kvalitetslokaler har større prioritet end blot at øge antallet af middelmådige kvadratmeter. Helle Nielsen Ziersen siger:

”Kontoret har fået et nyt formål i forhold til tidligere. Det er i højere grad blevet ’nice to have’ frem for ’need to have’, og derfor er der også meget større krav til kontorfaciliteterne, end der tidligere har været. Kontoret skal være det bedste sted at arbejde og det kræver kvalitetslokaler. Arbejdspladsen har brug for at blive gentænkt for at imødekomme medarbejdernes ønsker og dermed sikre, at kontoret stadig er et attraktivt sted at arbejde fra.”

Kvalitet fremfor kvantitet
På trods af, at tendensen peger i retning af mere fleksibilitet og hybridarbejde, så spiller kontoret stadig en stor rolle fremadrettet. JLL’s undersøgelse viser, at 72% af virksomhederne er enige i, at kontoret på længere sigt stadig vil være en helt central del af en virksomheds økosystem. Helle Nielsen Ziersen siger:

”Undersøgelsen viser tydeligt, at selvom flere og flere virksomheder begynder at kigge ind i en mere fleksibel hverdag med fleksible medarbejdere, skal vi stadig huske, at kontoret er base og et samlingssted for medarbejdere. Det er i høj grad på arbejdet, at mange ønsker og forventer at være sociale, og det skal virksomhederne omfavne, så medarbejderne kan se fordelene i at møde ind på kontoret.”

Det kan virke ulogisk, men faktisk stiller den større fleksibilitet endnu større krav til kontorerne. En af nøglebudskaberne i JLL’s undersøgelse er, at investering i kvalitetslokaler har større prioritet end blot at øge antallet af middelmådige kvadratmeter. Helle Nielsen Ziersen siger:

Arbejdspladsen har brug for at blive gentænkt for at imødekomme medarbejdernes ønsker og dermed sikre, at kontoret stadig er et attraktivt sted at arbejde fra.” Om det giver en arealmæssig besparelse for virksomheden, kommer an på hvorvidt man har behov for at alle medarbejdere kan møde ind på samme tid eller hvordan man håndterer fleksibiliteten ved teamsarbejde eller rotation. Omvendt er dynamikken i en virksomhed påvirket af at om mod måske 30 % medarbejdere arbejder hjemme og 30% af arealet står tomt.  Særligt de internationale virksomheder har fokus på en reduktion af antallet af kontorpladser over hele verden og dermed også i Danmark.

 

Fem nøglebudskaber i JLL-undersøgelsen

  1. Hybridarbejde er kommet for at blive og kræver en foryngelse af kontoret.
  2. Kvalitet over kvantitet: Investering i kvalitetslokaler har højere prioritet end at øge antallet af middelmådige kvadratmeter.
  3. Miljø, bæredygtighed og sociale forhold vil forme fremtidens kontorporteføljer.
  4. Intelligent teknologi vinder større og større indpas og investeringer heri skal prioriteres.
  5. Ejendomsbehov fortsætter med at blive mere sofistikerede og komplekse. Kontoret er meget mere end et lokale.

Helle Nielsen Ziersen

Partner, Director, Head of International Relations, MRICS, MDE
Telefon: 58588717
Mobil: 40999946
E-mail: hni@edc.dk