”Det hele er gået meget stærkt. Jeg startede virksomheden i 2016 sammen med min datter, fordi vi syntes aarhusianerne fortjener at blive forkælet med frisklavet, italiensk gelato,” fortæller grundlægger Helle Schmidt, som driver Mammis i Rosensgade 34 i latinerkvarteret sammen med sin datter, Michelle.
Hun fortæller, at ideen til at åbne en italiensk isproduktion i Danmark kom på en ferie.
”Vi fik ideen i Italien, og Michelle og jeg tog senere en uddannelse i gelato i Bologna. Gelato adskiller sig fra traditionel dansk is ved at være lavet med mindre luft og det giver en meget bedre smag. Samtidigt indeholder gelato mellem 2 og 9 procent fedt, hvor almindelig flødeis indeholder op mod 30 procent. Den gode smagsoplevelse satte vi os for at give aarhusianerne, og de har heldigvis taget rigtig godt imod os. Vi laver basen helt fra bunden hver morgen og bruger kun gode kvalitetsråvarer. Vi vil hellere bruge flere penge på kvalitet og så tjene lidt mindre per is,” fortæller hun, og uddyber at det er datteren Michelle, der er den kreative hjerne bag de lækre isvarianter.
Siden åbningen har det været svært at følge med den store efterspørgsel, og Helle Schmidt beklager også, at hun har været nødsaget til at takke nej til firmaarrangementer på grund af, at virksomhedens produktion i det lille lokale på Rosensgade kun har kunnet dække butikkens eget salg. Mammis har derfor købt en produktionsejendom på Krogsvej i Hinnerup af Kathrine Andersen Chokolade, som har vokset sig for store til de 600 kvm store lokaler. Det er EDC Erhverv Poul Erik Bech i Aarhus, der formidlede salget.
”Ejendommen passer rigtig godt til Mammis. Selvom de oprindeligt kun søgte efter 100 kvm kunne de her se mulighederne på længere sigt i ejendommen, da den kan efterkomme en stor isproduktion samt gode lagerfaciliteter til at kunne opbevare fx emballage,” fortæller Ramus Kjærulff Ingemansen, erhvervsmægler hos EDC Erhverv Poul Erik Bech Aarhus.
Kathrine Andersen Chokolade er flyttet til Søften, hvor de kan boltre sig i et domicil, der er 1.400 kvm. Dette har, udover en massiv udvidelse af produktionspladsen, givet mulighed for et eventrum og en butik, der har gjort det endnu nemmere for Kathrine Andersen Chokolade at komme helt tæt på sine kunder.
”Vi har været tilfredse med processen omkring salget og er glade for, at det er en branchekollega, der nu overtager ejendommen. Måske vi kan lave et spændende samarbejde med is og chokolade i fremtiden,” fortæller direktør Jakob Skovsgaard fra Kathrine Andersen Chokolade.
Men væksteventyret stopper ikke her. Underskriften i juni på produktionsejendommen har ikke mættet Mammis’ behov for mere plads. Nu har virksomheden netop underskrevet papirerne, der endeligt bekræfter, at Mammis i sommeren 2020 også kan servere is fra Jægergårdsgade i det centrale Aarhus. Butikken har, modsat Rosengade, siddepladser og kan derfor servere is året rundt. Når man spørger Helle Schmidt om de næste skridt for Mammis, er svaret beskedent.
”Det vigtigste for os er at bevare kvaliteten i vores is. Vi skal ikke blive en kæde, for så begynder kvaliteten at dale og så bliver den gode smag udvandet. Det vigtigste for os er at lave god kvalitetsis, og få en løn, som vi kan leve af og så have det godt med det,” fortæller hun.
”Men nu har vi kapaciteten og beliggenhederne til at servicere alle iselskere i Aarhus, og vi har investeret i en isbil og en iscykel, så vi endeligt kan komme ud til events,” slutter Helle Schmidt fra Mammis.