Nethandel, konkurser og rekordhøj tomgang. Kæder, som lukker afdelinger, og fyringsrunder, som gør forbrugerne nervøse. Sådan lyder det jævnligt i medierne, som i sommerens løb satte fokus på tomme butikslokaler bl.a. på Strøget i København og på Store Torv i Aarhus midtby.
Men billedet for dansk detailhandlen er ikke så dystert, som medierne nogle gange tegner det. Det mener Frank Heskjær, detailchef i EDC Erhverv Poul Erik Bech – og som hen over sommeren har været med til en række udlejninger netop på Store Torv i Aarhus. Desuden har EDC Erhverv udlejet en række andre steder i landet i fx Aalborg.
”Der er en tendens til, at medierne bruger mest plads på de kedelige historier. Der sker dog hele tiden en vis udskiftning i lokalerne i de forskellige byer, og samtidig med konkurser og lukninger pga. coronakrisen ekspanderer adskillige kæder fortsat – inden for både detailhandel og fx spisesteder og takeaway,” siger Frank Heskjær.
Fra siden egen hjemby har han tre aktuelle eksempler fra Store Torv, som med en ret eksklusiv beliggenhed ikke kan byde på de billigste lejemål i Smilets By.
”Alligevel har vi fundet lejere til flere lokaler hen over sommeren. Tre virksomheder ville gerne etablere sig i Aarhus, nemlig Biomega med salg af eksklusive el-cykler, Stenstrup Watches & Jewellery og optikerkæden CrossEyes. Desuden har vi fundet nye lokaler i byen til Utzon en af byens historiske butikker i den meget eksklusive ende, som sælger dametøj og boligtilbehør. Det er især en fordel, hvis udlejer og vi som mæglere kan finde noget nyt, som ikke allerede findes i byen. Så undgår vi, at der bare flyttes rundt på allerede eksisterende lejere. På den måde bliver det samlede handelsmiljø styrket til gavn for byen og dens øvrige detailhandlende,” understreger Frank Heskjær.
Længere nordpå, i Aalborg, har EDC Erhverv Poul Erik Bech desuden fundet lokaler til hollandske Swapfiets, som udlejer cykler, og til den nye donutskæde Bronuts. Desuden har det lokale buksefirma Shaping New Tomorrow – kendt fra tv-programmet Løvens Hule – nye lokaler i den nordjyske hovedstad.
Det er ikke tilfældigt, at Frank Heskjær og EDC Erhverv har kunnet hjælpe adskillige butikker og kæder med at etablere sig i ”nye” byer.
”Vi bruger en del tid på løbende at være i tæt kontakt med kæder og butikker, så vi ved, hvad de har af planer og ønsker – og så kan jeg trække på lokal ekspertise i vores 17 erhvervscentre over hele landet. Når vi får en udlejningsopgave ind afhængigt af karakter, er det første, vi gør, ikke nødvendigvis at indrykke en annonce, men derimod at kontakte de brands, hvor vi ved, at lejemål og geografi kunne passe godt med planerne,” fortæller Frank Heskjær.
Han peger også på, at der trods alt er grænser for, hvor meget coronakrisen samlet set har ramt detailhandlen. Coronakrisen har forstærket en del af de tendenser vi så inden krisen, øget nethandel, Click & collect etc., men vi ville alligevel have set de tendenser fortsætte coronakrise eller ej – nu er det så kommet lidt hurtigere.
”Selvfølgelig blev mange butikker, frisørsaloner og spisesteder ramt af nedlukningen, men det overordnede billede er, at detailhandlen har vundet noget af det tabte tilbage igen. Fx kom privatforbruget hurtigt tilbage til sit normale niveau, og masser af butikker og spisesteder har travlt igen. Danskerne har ret hurtigt dannet sig det indtryk, at coronakrisen er anderledes end finanskrisen. Dengang forblev ledigheden høj gennem flere år, og privatforbruget var adskillige år om at rette sig igen. Det betyder ikke, at alt er lyserødt, og at detailhandlen boomer, men arbejder man seriøst med sin udlejning, findes der løsninger og lyspunkter.”
Nedlukningen i marts blev hurtigt fulgt op af forskellige hjælpepakker, der mindskede de økonomiske udfordringer for fx detailhandlen. Og nogle grene af detailhandlen øgede ligefrem salget, fx byggemarkeder, fordi danskerne fik tid til gørdetselv-projekter, og dagligvarebutikker, som kunne holde åbent hele tiden og en periode fik ekstra omsætning fra danskere, der hverken kunne spise i kantine på arbejdspladsen eller gå på café.
Frank Heskjær pointerer, at detailhandlen har været præget af regionale forskelle under coronakrisen.
”Særligt i hovedstaden kunne mange butikker og spisesteder mærke restriktionerne for turister og hoteller, især frem til slutningen af august. Men andre dele af landet har til gengæld haft fordel af danskernes begrænsede muligheder for at rejse til udlandet – fx tror jeg aldrig, at visse butikker og spisesteder i Skagen har haft så travlt.”
Erhvervsrådgiver Steffen Falch fra EDC Erhverv Poul Erik Bech med base i Storkøbenhavn supplerer: ”I København kan vi ikke helt genkende billedet fra de øvrige byer, hvilket nok skyldes de høje priser i indre by. Det meget store udbud i indre by betyder dog, at udlejningspriserne langsomt er dalende, hvilket igen har medført en begyndende interesse for de tomme lokaler. Selv i indre by. Men mange lejere beder om klækkelige rabatter i øjeblikket, hvilket forventes at fortsætte i den kommende tid.”