Gellerup – bydel under forvandling

En helhedsplan skal omdanne et af Danmarks mest omtalte boligområder, Gellerup i Aarhus, til en attraktiv bydel med flere beboere, masser af arbejdspladser og nye boliger – både ejerboliger og private lejeboliger. EDC Erhverv Poul Erik Bech har en nøglerolle som rådgiver.

Gennem efterhånden en del år har Gellerup jævnligt været i de landsdækkende medier. Aarhus-bydelen har blandt andet været præget af en tung beboersammensætning og utryghed og har været på skiftende regeringers lister over udsatte boligområder eller ghettoer.

Men Gellerup er i fuld gang med en omfattende forvandling, der skal skabe et attraktivt boligområde med mange flere beboere end i dag, med blandede boligformer og med masser af arbejdspladser. Alt sammen som led i en helhedsplan, udarbejdet af Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening, som ejer områdets almene boliger, opført i slutningen af 1960’erne.

”Vi udvikler en bydel, hvor fortidens fysiske og sociale isolation afløses af mangfoldighed i byliv og beboersammensætning, der matcher resten af Aarhus på beskæftigelse, uddannelsesniveau, indkomst og tryghed (…) Nye byggerier med rækkehuse og byhuse, kollegium og erhverv skaber en spændende bydel at bo, besøge eller arbejde i. De nye beboere er unge studerende og familier, der er nye på boligmarkedet. Til en overkommelig pris vil de kunne bo i et trygt og sikkert nærmiljø med en oplevelsesrig arkitektur og varieret beboersammensætning,” hedder det på hjemmesiden om helhedsplanen.

Private investorer i hovedrolle

Gellerup skal tage sin del af den kraftige tilflytning, Aarhus oplever i disse år. Målet er, at indbyggertallet skal mere end fordobles fra omkring 6.000 til 14.000 indbyggere i 2030.

Lovgivningen sætter nu et loft på højst 40 procent almene boliger, og helhedsplanen omfatter, at flere af de ældre boligblokke bliver revet ned. Samlet betyder det, at der skal bygges flere tusinde nye boliger, og det giver en hovedrolle til private projektudviklere og ikke mindst investorer.

”Vi har et udmærket samarbejde med EDC Erhverv Poul Erik Bech, som har rådgivet os om, hvilke arealer der kunne sælges, hvilken rækkefølge det burde ske i, og hvem der kunne være mulige investorer. EDC Erhverv Poul Erik Bech har sikret, at vi har fået markedsprisen, og har selv solgt noget af jorden,” fortæller Ole Bech Jensen.

Han er projektchef i Brabrand Boligforening, der forventer at sælge samlede byggeretter på 300.000-400.000 kvadratmeter som led i helhedsplanen frem mod 2030.

Målet er at tilføje arbejdspladser og nye boliger, og på den måde bidrage til transformationen af Gellerup. Brabrand Boligforening er sammen med Aarhus Kommune de første, som flytter arbejdspladser til området.

Første projektudvikler

Den første grund blev solgt til Svanen Gruppen i Horsens.

”Vi var den første private udvikler, som gik ind i Gellerup, og det kræver selvfølgelig lidt mere risikovillighed frem for at bygge på havnen eller i midtbyen i Aarhus. Men det er et interessant område og en god helhedsplan, som kommunen og boligselskabet har udviklet, og vi har fokus på områder, hvor vi kan komme tidligt ind og præge tingene,” forklarer indehaver Michael Brixhuus.

Svanens byggerier omfatter 222 lejligheder, som Core Property Management overtager i 2019 for at leje ud, og 26 rækkehuse, som Svanen vil sælge som ejerboliger.

”EDC Erhverv Poul Erik Bech har hjulpet os med at finde en investor, som har overtaget en del af vores jord og byggeret,” tilføjer Michael Brixhuus.

Jorden er overtaget af det Aalborg-baserede ejendomsselskab Calum, som vil opføre 180 ungdomsboliger i Gellerup.

Ny identitet i 2019

Efter Svanen gik i gang med sine byggerier, har også pensionskassen PKA meldt sig som investor og får opført 188 nye boliger.

Hos EDC Erhverv Poul Erik Bech i Aarhus ser projektchef Tonny Broberg meget positivt på helhedsplanen.

”Der bliver skabt nye boligkvarterer, den nye bypark er åbnet og fremstår som et flot, grønt centrum i det nye Gellerup og bidrager til områdets nye identitet. Kombineret med en kommende letbane er Gellerup ved at blive et attraktivt alternativ for de mange mennesker, som bosætter sig i Aarhus.”

Han tilføjer, at kommunens eget byggeri bliver taget i brug i 2019.

”Ejendommen får et flot fælles byrum i stueplan med cafeer og offentlige samlingssteder. Desuden vil bygningen bidrage med omkring 1.000 arbejdspladser til Gellerup. I løbet af 2019 flytter Brabrand Boligforening også sine kontorer hertil. Samlet betyder det en masse job og ekstra liv til området, og det har været et af målene med helhedsplanen.”

Hjælp til udviklere

Tonny Broberg mener samtidig, at andre kommuner og boligselskaber kan have gavn af den viden og de kompetencer, som Brabrand Boligforening og EDC Erhverv Poul Erik Bech har opbygget.

”Adskillige boligområder i Storkøbenhavn og flere provinsbyer har samme udfordringer som Gellerup. Vi kan hjælpe boligselskaber og kommuner med at udpege de mest interessante arealer til udvikling og med at sælge jord og byggeretter. Vi kan hjælpe udviklere med at finde investorer og købere, og vi kan hjælpe projektudviklere og investorer med at finde købere og lejere til boligerne – blandt andet fordi vores virksomhed omfatter en række boligbutikker over hele landet og et stort Køber-/Lejerkartotek.”

 

Udpluk fra helhedsplan for Gellerup

  • Indbyggertal skal øges fra 6.000 til 14.000 i 2030
  • Udvalgte boligblokke rives ned, andre renoveres
  • En række grunde bebygges med nye boliger
  • Almene boliger skal suppleres med ejerboliger, privat udlejning og ungdomsboliger
  • Som supplement til lejligheder får Gellerup også rækkehuse
  • Aarhus Kommune flytter 1.000 job fra Teknik & Miljø-området til Gellerup
  • Brabrand Boligselskab flytter sin administration med 115 job til området
  • EDC Erhverv Poul Erik Bech rådgiver om bl.a. jordsalg og mulige investorer
  • Læs mere på www.helhedsplangellerup.dk